Ελεύθερος χρόνος...

  


    Χθες ξεκίνησαν και επίσημα οι διακοπές μου. Είναι η δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν πρόπερσι που έδινα εξετάσεις στο μεταπτυχιακό) που περιμένω πως και πως να έρθουν οι διακοπές ώστε να έχω λίγο ελεύθερο χρόνο.Τι σημαίνει όμως ελεύθερος χρόνος; Τον εννούμε ποιοτικά ή ποσοτικά;
   Για τον καθένα είναι υποκειμενικό το τι είναι ελεύθερος χρόνος.Υπάρχουν άτομα τα οποία θεωρούν ελεύθερο χρόνο το να κάτσουν στο σπίτι τους μετά από την δουλειά τους για 1-2 ώρες, να δουν τηλεόραση ή να μαγειρέψουν ή να τα πούνε με τους δικούς τους ανθρώπους λίγο πριν πάνε για ύπνο. Γι άλλους, ελέυθερος χρόνος θεωρείται οι ώρες που θα αφιερώσουν για να πάνε στο γυμναστήριο ή θα δουν φίλους.
   Για μένα προσωπικό το θέμα είναι τόσο ποιοτικό όσο και ποσοτικό, αν και μετά από τον δύσκολο καιρό που έχω περάσει στην δουλειά μου, θεωρώ πως είναι πιο πολύ θέμα ποσοτικό με μεγάλες δόσεις ποιότητας. Νομίζω πως για να ξεκουραστεί πραγματικά κάποιος πρέπει 1. ο καιρός που θα περάσει να είναι αρκετός ώστε να καταλάβει πως ξεκουράζεται ,2. να είναι μακριά από τις εκκρεμότητες και τις σκοτούρες που τον ταλαιπωρούν και 3.να κάνει πράγματα που πραγματικά τον κάνουν χαρούμενο, οπότε αυτό είναι και η ποιότητα για την οποία όλοι μιλάμε.
   Τις διακοπές μου θα τις περάσω τμηματικά ως εξής: πρώτα, θα κάνω το γνωστό σε όλους "θα κάθομαι και θα κοιτάω το ταβάνι", κοινώς τίποτα. Όχι για κανέναν άλλο λόγο παρά για το ότι πρέπει κατά καιρούς να εκτιμάμε και λίγο την τεμπελιά. Έχοντας περάσει ένα πολύ δύσκολο χειμώνα και ένα ακόμη πιο δύσκολο καλοκαίρι, με αποκορύφωμα τον ιούλιο να δουλεύω 8 ώρες και αμέσως μετά να κάνω μάθημα γαλλικών για 3 ώρες επί 3 φορές την βδομάδα , σε συνδυασμό με ακατάστατο πρόγραμμα, οι αντοχές μου έφτασαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.Συνεπώς, επειδή δεν υπήρξα καθόλου τεμπέλα όλο αυτόν καιρό, για μένα πραγματική ξεκούραση είναι και η τεμπελιά. Μετά, σκέφτομαι να πάω για 2 βδομάδες για διακοπές κοντά στην θάλασσα. Εκεί δεν θα σκέφτομαι καθόλου όσα με απασχολούν καθώς το άγχος είναι αυτό που μας καταστρέφει και δεν μας αφήνει να χαρούμε ακόμη και αυτές τις 2 ώρες που έχουμε να ξεκουραστούμε μετά την δουλειά. Στην συνέχεια θα αρχίσω να μειώνω την ένταση και την διάρκεια της δουλειάς διότι μπορεί να είμαστε σε περίοδο κρίσης αλλά ειλικρινά αυτό που έμαθα και πλέον υπερασπίζομαι είναι το "πάνω απ'όλα η ψυχική ηρεμία".
   Συνεπώς για μένα, ελεύθερος χρόνος είναι όλα τα παραπάνιω.Δυστυχώς, δεν είμαι της άποψης πως ο ελεύθερος χρόνος υπάρχει κατά την διάρκεια της βδομάδας διότι είναι πολύ λίγος και δεν μπορείς να τον εκμεταλλευτείς για την ξεκούραση σου, αφού πριν προλάβεις να τον ευχαριστηθείς, έχει τελειώσει. Εννοείται πως δεν αντιλέγω πως για πολλούς ο ελεύθερος χρόνος θεωρείται ακόμη και η 1 ώρα αρκεί να είναι ευχάριστη, αλλά να υπάρχει και λίγη διάρκεια, αλλιώς είναι ψυχοφθόρο.
   Και όπως είπαμε....πάνω απ'όλα η ψυχική ηρεμία.

mary

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις